Sterylizatory służą do sterylizacji np. gnojowicy w temperaturze około 80 0 C przez okres 60 minut. Odpady podgrzewane są zazwyczaj parą grzewczą podawaną do przestrzeni wewnętrznej mieszadła i do przestrzeni międzyściennej obudowy sterylizatora.
Po sterylizacji odpady są wypychane ze sterylizatora przy pomocy ciśnienia operacyjnego.
Autoklawy służą do sterylizacji np. słoików czy puszek z produktami spożywczymi. Mogą też być wykorzystywane do sterylizacji wyrobów ceramicznych np. SUPOREX-u.
Destruktory służą do rozgotowania, sterylizacji i suszenia odpadów w temperaturze 133 0C w czasie około 4 godzin.
Destruktory służą do produkcji mączek mięsno-kostnych.
Zakresy czasowe trwania sterylizacji i destrukcji są określone w obowiązujących przepisach weterynaryjnych.
Po wysuszeniu odpady są wygarniane z destruktora przy pomocy mieszadła.